Passen bij de kleur van het PSfm-behang

PSfm - 11 / 04 / 2016

Het blijft altijd weer een uitdaging -maar vooral een kunst- om sollicitanten in relatief korte tijd te doorgronden om tot de juiste match te komen. Waar let je wel op en wat doet er niet toe. Wat weegt zwaar en wat kun je verwaarlozen. Beoordelen van mensen blijft subjectief; welk beoordelingsinstrument je er ook op los laat.

Van buiten naar binnen

De STAR-methodiek gaat in ieder geval wat dieper in op criteria die je in de vacature zorgvuldig had opgenomen. Kreten als ‘doorzettingsvermogen’ of ‘nieuwsgierig’ blijven slechts kreten als je het niet daadwerkelijk gaat meten. Van buiten is immers niet te zien of iemand over enig doorzettingsvermogen beschikt. Tenzij er misschien op het CV al melding is gemaakt van het afleggen van een triatlon. Het doorvragen op situatie, taak, actie en het resultaat daarvan, leidt in ieder geval tot enig inzicht. Een kleine houvast voor de Recruiter. En daarmee heb je voor slechts 50% invloed op het al dan niet slagen van een mogelijke toekomstige samenwerking.

Van twee kanten bekeken

Want die andere 50% doet, als het goed is, de sollicitant namelijk zélf. Net zoals de Recruiter kijkt de sollicitant óók naar de toegevoegde waarde, die de baan hem of haar oplevert. En hopelijk gaat dat verder dan het salarisplaatje. Een arbeidsovereenkomst is immers van twee kanten. Het is niet alleen de werkgever die bepaalt of de toekomstige medewerker bij het behang past. Minimaal net zo van belang is dat de toekomstige medewerker zichzelf ziet passen binnen het team en binnen de organisatie.

Passen en meten

Daarom hebben we bij PSfm de gewoonte om in het eerste gesprek puur de persoonlijkheid van de sollicitant naast ons behang te plaatsen. Een niet alledaags behang vinden we zelf. Een behang dat vraagt om nieuwe collega’s die zich daarmee kunnen en willen identificeren. Die zich thuis voelen bij ons. Het CV hadden we al gelezen. De mens achter het CV nog niet. Inzicht ontstaat ook door de vragen die de sollicitant stelt. En dat is dan die kunst waarover we het hebben. De kunst van zodanig meten dat het past! Voor beide kanten en van beiden kanten.

100% score!

Aan alle werkgevers die op zoek zijn naar de juiste match dus het advies om tussen de regels door te luisteren. Om de méns achter het CV in beeld te brengen. En om de sollicitant zelf te laten meten hoe groot de kans op een succesvolle samenwerking is. Om dat dan vervolgens ‘naast’ het behang van de organisatie te zetten. 100% kans op de beste match!